Angst er en helt almindelig måde for kroppen at reagere på i situationer, hvor du er stresset, presset eller bekymrer dig. Angst kan opstå i almindelige situationer, som f.eks. i forbindelse med, at man er offer for et butikstyveri eller et biluheld, at man er omringet af mange mennesker eller sidder fast i en elevator. Angst kan også skyldes mere voldsomme hændelser som f.eks. overfald, overgreb eller krig. Der findes mange forskellige typer angst, men de har alle en række fælles symptomer, som f.eks. hjertebanken, sved i hænderne, svimmelhed og generelt utilpashed. Angst opstår når, at kroppen føler sig truet og derfor går den i gang med at gøre sig klar til kamp eller flugt. Omkring fem procent af den danske befolkning lider af angst. Du kan teste dig selv for angst, ved at klik her.
Panikangst
- Panikangst er når, at et angstanfald opstår uventet og ofte voldsomt uden, at det er knyttet til bestemte situationer eller genstande.
Socialangst
- Socialangst er angst for forsamlinger, store grupper af mennesker samlet og generelt andre mennesker.
OCD
- OCD er når, at en person er præget af tilbagevendende tvangshandlinger og tvangstanker.
Fobier
- Angsten kommer til syne i specifikke situationer, som i realiteten ikke indebærer en reel fare. Dette er også årsagen til, at de fleste, som lider af fobier, ihærdigt prøver, at undgå de situationer, som udløser angsten.
Generaliseret angst
- Generaliseret angst er når, at man generelt er mere bekymret, end der egentlig er grund til.
Helbredsangst
- Helbredsangst er når, at man frygter og tror, at man har en eller flere alvorlige fysiske sygdomme. Normale kropsfornemmelse overfortolkes – og man accepterer ikke lægernes ord på, at der ikke er en fysisk forklaring på det, som man føler.
Gode råd til dig med angst:
- Få din søvn og spis sundt
- Få motion og dagslys
- Nedsæt stress i din hverdag
- Vær nærværende i det du gør
- Ha’ fokus på din vejrtrækning
- Undgå alkohol, kaffe og cola
- Gør ting, som betyder noget for dig
- Læs og lær om din angst
- Tal om din angst
- Skriv et brev til din angst
- Omgiv dig af et godt og støttende miljø
- Gå langsomt til værks og opsøg langsomt din angst
Gode råd til pårørende:
- Det er vigtigt, at du lytter til personen. Spørg ind til hvad der fortælles, prøv at forstå personens situation, vis gerne medfølelse og at du forstår, hvad personen mener.
- Det kan også være en god idé, at læse og få mere viden om angst.
- Undgå at klare alting for den angste. Det er bedre, at du støtter personen i, at gøre små fremskridt i stedet for at beskytte personen fra det, som fremkalder angsten.
- Hvis den angste går i terapi, kan du spørge, om du må være med som gæst, så du kan se, hvordan behandlingen foregår og stille spørgsmål til psykologen.
- Fortæl den angste, at du er der til at tale med, hvis personen har behov for det. Respekter dog også, hvis den angst har lyst til at tale om noget andet.
Har du brug for hjælp?
Er du interesseret i at vide mere eller ønsker du at bestille en tid? Så er du velkommen til at ringe på tlf. 30 30 37 01 eller sende din henvendelse til anna@annalevi.com eller kontakt@psykologcenter1100.dk
Tiden kan også bestilles direkte online, døgnet rundt.