Livskriser og sorg

De fleste mennesker vil på et eller andet tidspunkt i livet, blive udsat for bekymringer og sorger. Det kan være hvis du skal skilles, du mister dit arbejde, bliver udsat for overfald eller voldtægt, hvis en du kender bliver syg og dør, eller hvis du selv rammes af en alvorlig sygdom.

Kriser

Kriser opstår på mange forskellige tidspunkter af livet og for det mest i forbindelse med, at store omvæltninger i livet, bliver for store. Det kan f.eks. være i forbindelse skilsmisse, adskedigelse, sygdom eller dødsfald, eller når du skal forholde dig til en ny position i livet f.eks. ved at skifte arbejde, blive forælder, blive pensioneret eller færdiguddannet. I forbindelse med ændringer som disse, kan du opleve, at du føler, at du har mistet kontakten til sig selv og din livskvalitet. Når der opstår en krise i ens liv, kan man reagere på mange forskellige måder. De typiske reaktioner er:

 • At føle sig nedtrykt, vred og ked af det
 • At opleve følelsesmæssig- og tankemæssig forvirring
 • At opleve lavt selvværd
 • At opleve en følelse af meningsløshed og tomhed
 • At opleve indre uro og søvnløshed
 • At få angstanfald og appetitforstyrrelser
 • At opleve træthed og depressive reaktioner
 • At føle trang til at isolere sig
 • At føle manglende livsglæde

For nogle mennesker, er det tiltrækkeligt, at få hjælp og støtte af venner og familie i forbindelse med en krise i livet, mens andre mennesker har behov for professionel hjælp. For mange vil det være en god idé, at få professionel hjælp til, at komme igennem krisen, da det kan være svært for familie og venner, at give den rette støtte i forhold til dig.

Sorg

De fleste mennesker vil på et eller andet tidspunkt i livet, opleve en sorg i forbindelse med, at miste nogen eller noget, som de har haft en følelsesmæssig tilknytning til. Det kan f.eks. være i forbindelse med, at miste et nærtstående familiemedlem eller  ven, eller ved at miste arbejdsevnen, eller i forbindelse med en skilsmisse. Når man er ramt af sorg, kan man opleve fortvivlelse, vrede samt dyb tristhed. Man kan også opleve, at man får hovedpine, manglende appetit eller følelsen af at være drænet for energi.

Det kan være en langvarig proces, at arbejde med sorg – da det kan være meget svært, at slippe det som man savner og se fremad i livet. Som tiden går, bliver det lige så stille muligt, at accepteret tabet og man betyder stille at acceptere sin nye livsstil og se fremad. For nogen mennesker kan det være rigtig svært, at komme videre og sorgen kan blive ved med at dominere ens liv længe efter tabet. I den forbindelse, anbefales det, at man søger hjælp hos en psykolog.

Hvad kan jeg hjælpe med?

Uanset om du gennemgår en krise eller en sorg, vil jeg kunne hjælpe dig med:

 • At opnå selvindsigt i din livssituation og handle i overensstemmelse med dig selv
 • At forstå dine følelser og reaktioner samt at bevare kontakten til dig selv
 • At finde overskud i hverdagen og lære at se fremad mod en ny livsstilssituation
 • At få overblik over uhensigtsmæssige tanker, og få værktøjer til at gøre op med disse 

Har du brug for hjælp?

Er du interesseret i at høre mere om, hvordan jeg kan hjælp dig ud af din krise eller sorg, eller ønsker du at bestille en tid? Så er du velkommen til, at ringe til mig på tlf.
30 30 37 01 eller skrive en mail til info@annalevipalsvig.com.

Tilbage til forsiden