Det kan være rigtig svært, at blive alvorlig syg – men det kan også være rigtig svært, at være pårørende til en person med en alvorlig sygdom. Det er svært at stå på sidelinjen, når en af sine nærmeste får erklæret en alvorlig sygdom. Tanker som: “Hvad gør vi nu? Hvad skal jeg gøre? Hvad forventes der af mig? Hvad med børnene og økonomien?” De fleste pårørende oplever, at det forventes af dem, at de skal være stærke samtidig med, at de oplever en indre magtesløshed. Lige meget hvordan og hvorledes, at man vender og drejer situationen, så er det et stort og krævende stykke arbejde at være pårørende til en alvorlig syg. Som pårørende har man ofte mange følelser i klemme, som gør det svært, at støtte den syge. Derudover oplever man som pårørende, et kaos omkring sig, fordi det kan være svært at kommunikere om de forventninger, som man har til hinanden. Derfor er det meget vigtigt, at man viser omsorg for hinanden og får talt om tingene. Har man svært ved at sætte ord på sine følelser, kan det være en god idé, at skrive dem ned. Generelt set, er det vigtigt, at I deler krisen og at I får talt og lyttet til hinanden, at I stiller hinanden åbne spørgsmål og giver hinanden ærlige svar. Som pårørende forventes det også, at man støtter den syge, hvilket for mange kan være en stor opgave at rumme. Alle de daglige gøremål med børn, hjem, arbejde osv., plus at støtte den syge, kan være rigtig hårdt og for mange er det en god idé at søge hjælp og støtte hos en psykolog.
Råd til dig som pårørende:
- Lad være med at føle dig til besvær. Hvis du har spørgsmål eller brug for at få genopfrisket informationer, så kontakt eventuelt sygehuset eller lægen.
- Orientér dig om sygdommen, behandlingen og bivirkningerne. Det dæmper angsten om alt det uvise. Jo mere du ved om situationen, jo bedre kan du støtte den syge.
- Pas på med at tage beslutninger på den syges vegne. Tal med hinanden om, hvad I hver især har brug for.
- Giv udtryk for din mening, hvis den syge tager nogle beslutninger, du er uenig i. Brug din sunde fornuft, som du gør i andre sammenhænge.
- Lad være med, at påtage dig det fulde ansvar for de praktiske opgaver. Det kan få den syge til at føle sig overflødig og mere syg end nødvendigt. I kan stadig være sammen om det praktiske bare på en anden måde.
- Lad være med at forvente det umenneskelige af dig selv. Vær realistisk med hensyn til, hvor meget du kan klare. Benyt dig af de muligheder, der findes for praktisk hjælp, og sig ja til den støtte, som familie og venner tilbyder.
- Tilgiv dig selv, hvis du mister tålmodigheden, hidser dig op eller skælder ud. Situationen er presset, og ingen er perfekte.
- Tro ikke, at det er et nederlag, at søge professionel hjælp. Det er derimod et spørgsmål om, at vælge den bedste løsning i en presset situation.
- Pas på dig selv, så du har overskud til at give omsorg. Husk, du er en vigtig støtte for den syge. Giv dig selv pauser. Hold fri, løb en tur, tal med andre om situationen – det giver dig ny energi.
- Forsøg at få nogle positive oplevelser i hverdagen. Lad ikke sygdommen overskygge det hele.
Har du brug for hjælp?
Er du interesseret i, at høre mere eller ønsker du at bestille en tid? Så er du velkommen til, at ringe til mig på tlf. +4540190707 eller skrive en mail til info@annalevipalsvig.com.
Kilde: Kræftens Bekæmpelse