Spiseforstyrrelser

Når man lider af en spiseforstyrrelse, har man et forvrænget forhold til mad, krop, vægt og udseende. Men en spiseforstyrrelse handler om meget mere end det. Spiseforstyrrelser handler f.eks. om selvværd, identitet, sensitivitet, krav til sig selv og andre, relationer, vaner og livsappetit. Kroppen og maden bliver en måde, at håndtere udfordringer og følelser i livet på. Når man har en spiseforstyrrelse, styres man af mad – og det, der fylder allermest er, hvad man spise og ikke spiser, tallene på vægten samt kroppens udseende. Disse faktorer har en enorm indflydelse på personens selvopfattelse samt humør.

Årsagen til, hvorfor mennesker udvikler en spiseforstyrrelse er mange. Det kan starte som et ønske om at tabe sig, som så tager overhånd. Det kan også være en reaktion på en negativ begivenhed i sit liv som f.eks. at opleve en skilsmisse, et dødsfald, en mistet kæreste eller lignende. Andre faktorer som f.eks. opvækst, familie, venner og kropsidealer har også en stor indflydelse på ens håndtering af problemer i livet samt ens selvopfattelse og selvtillid.

  • Anoreksi
    Anoreksi viser sig først og fremmest ved vægttab samt at madvanerne ændre sig, hvormed man bliver meget optaget af mad og det bliver meget begrænset, hvad man spiser. Mange anorektikere kombinere ofte motion og slankemidler med det, at sulte sig.
  • Bulimi
    Bulimi viser sig først og fremmest ved, at man har en trang til at overspise og nærmest får et ukontrolleret spiseanfald, hvor man indtager meget store mængder af mad. Efterfølgende, vil man ofte kaste op eller tage afføringsmidler for, at undgå at tage på.
  • Overspisning
    Overspisning viser sig først og fremmest ved, at man bruger mad som trøst og flugt fra ensomhed, frustrationer, stress, angst og vrede. Med andre ord, bruges maden til at dulme psykisk smerte og kaotiske følelser. Man har ikke kontrol over sulten og over indtagelsen af mad. Man svinger typisk mellem kontrol og kaos – altså mellem slankekure og overspisning. Tankerne om mad, krop og vægt fylder meget i ens liv, og ens selvværd er kraftigt knyttet til vægten.

Test dig selv for spiseforstyrrelse her.

Har du brug for hjælp?

Er du interesseret i at høre mere om behandling af spiseforstyrrelser eller ønsker du at bestille en tid? Så er du velkommen til at ringe til mig på tlf. +4540190707 eller skrive en mail til info@annalevipalsvig.com.

Tilbage til forsiden